Bør man nogensinde bette mod sit favorit hold?

af | 20. januar 2025

Mange spillere kender nok dilemmaet: du vil gerne støtte dit favorithold, men på et tidspunkt må du også se sandheden i øjnene, og krybe til korset og indrømme at de måske er lige lovlig meget underdog i et bestemt opgør.

Nogle spillere er mere fleksible i deres “moral” end andre, der er mere die-hard fans af et givent hold, og har været det siden barndommen.

Denne forskel på spilleres temperament gør det blot endnu sværere at finde ud af hvad man skal stille op – men bare rolig. Vi har dykket ned i de etiske (og økonomiske) dilemmaer her, så du kan blive klogere på hvorfor vi har det sådan – og hvad du kan gøre ved det.

“Forræder”-følelsen

Lad os tale om elefanten i rummet først og fremmest. Én af årsagerne til at mange spillere konsekvent aldrig better mod sit favorithold, er på grund af denne “forræderfølelse”, hvor man nærmest føler man gør noget forkert ved at bette imod holdet.

Spillere, der føler dette, har en tendens til aldrig at bette imod deres favorit hold – ikke engang med freebet, som bookmakeren giver, og som lader spilleren placere et væddemål uden at risikere deres egne penge. Det kan selvfølgelig være en fordel, fordi det gør det lettere for dem at sætte deres bets uden moralske dilemmaer – men det kan omvendt også risikere at gå glip af særdeles favorable odds.

Strategi for gevinst

På den anden side af de spillere der bokser med forræderfølelsen, har vi spillere der konsekvent altid benytter strategier i deres bets – og er stort set ligeglade med hvilke hold de better på. Det er disse spillere der 100% har opdelt deres passion for sporten – og for holdet – og så det økonomiske aspekt ved gambling.

På nogle punkter kan dette være en fordel når vi taler om lige netop denne problemstilling, men det kan også være et tegn på lidt af et skråplan – og du vil ofte kunne lægge mærke til at disse spillere ved “præcis” hvad der vil ske i en kamp. Dette kan potentielt føre til nogle relativt usunde vaner – og man behøver ikke bruge meget tid hos en bookmaker med dansk licens, for at kunne læse at lige netop dette kan være problematisk adfærd.

Der er selvfølgelig både fordele og ulemper ved altid at bette på sit favorithold – eller omvendt. En af fordelene ved kun at bette på sit favorit hold, er blandt andet at man typisk better på noget man ved noget om. Du ved hvordan spillerne har det, hvilke strategier træneren bruger, og hvordan holdet fungerer optimalt. Det gør det lettere for dig at gennemskue hvilke bets der giver mening.

Ulempen er imidlertid at du – som nævnt ovenfor – kan risikere at gå glip af favorable odds, men samtidig kan det være en udfordring hvis du er så loyal over for holdet, at du lader dig blive “farvet” af denne loyalitet når du sætter dine bets, og better på noget du udmærket godt ved ikke kommer til at gå hjem.

Hvornår bør man bette imod sit hold?

Det er selvfølgelig svært at komme med nogle helt klare linjer for hvornår man bør bette mod sit favorit hold, da det i høj grad også handler om éns temperament. Der er dog nogle situationer hvor det giver særlig god mening at overveje:

  • Skader: Hvis vigtige spillere i truppen er blevet skadet, bør du overveje om det giver mening at støtte holdet i dit bet.
  • Manglende restitution: hvis du på forhånd ved at dit hold spiller mange kampe uden pauser – eller at nogle spillere har spillet ekstremt meget (f.eks. for at dække ind for skader), kan det give mening at have dette i mente når du sætter dine odds – selvom det betyder at du better imod dit yndlingshold.
  • Historisk dårlige kombinationer: selvom du er fan af et tophold, der kan klare sig fint i stort set alle turneringer – så er der en chance for at de har en “nemesis”. For eksempel er Arsenal en storklub i sin egen ret, men har ekstremt dårlige odds mod Barcelona, grundet historikken. Det samme ses også hos Atletico Madrid mod Real Madrid og så videre.

Sociale konsekvenser

Én ting er, hvad du gør inden for hjemmets fire vægge. Hvis du ikke har nogle moralske skrupler over at skulle bette imod dit favorithold, så skal vi ikke stå og dømme dig herfra. Men man bør være sig bevidst om, at der findes die-hard fans iblandt klubberne – særligt i forhold til fodbold.

Det er samtidig vigtigt at du er opmærksom på, at disse die-hard fans kan være i din egen vennegruppe – og selvom du måske ikke synes det er et problem at du better imod holdet, kan det absolut godt være at din kammerat ikke synes det er i orden. Og her kan man sagtens sidde og sige at det er irrationelt, og komplet ligegyldigt – men hvis man forstår hvor meget passion der er forbundet med at se sit yndlingshold spille, begynder det pludselig at give mening.