Er proteinbarer sunde eller ej?

1. april 2024

Aktive danskere er storforbrugere af proteinbarer. De mange forhandlere af kosttilskud kan bekræfte dette.

Men er proteinbarer virkelig så sunde, som mange tror? Der er ikke et entydigt svar på dette spørgsmål, men ved at være opmærksom på en række faktorer kan du lettere gennemskue, om du har med en sund proteinbar at gøre. Læs videre eller klik dig ind på kostmagasinet.dk for at blive bekendt med disse faktorer.

Proteinindholdet i proteinbaren

Der er stor forskel på, hvor meget protein forskellige proteinbarer indeholder. Det varierer typisk mellem 5 og 40 gram protein pr. bar. Dit valg af proteinbar er derfor ikke helt underordnet, hvis du ønsker et stort skud protein. Nogle barer indeholder mere protein end andre, hvorfor det altid er hensigtsmæssigt at læse varedeklarationen og sammenligne forskellige mærker for at finde den bar, der giver mest protein for pengene.

Kalorieindholdet i proteinbaren

Der er mange proteinbarer, der indeholder lige så mange kalorier som traditionelle chokoladebarer, men der er også proteinbarer med et lavere kalorieindhold.

Har du et ønske om at reducere dit samlede kalorieindtag, eksempelvis i forbindelse med et vægttab, skal du sørge for at vælge en kalorielet proteinbar. Husk dog på, at kalorier ikke er alt.

Sukkerindholdet i proteinbaren

Nogle proteinbarer er spækket med sukker, mens andre er uden tilsat sukker. Hvis du ønsker at reducere dit sukkerindtag, kan det anbefales at vælge en proteinbar uden tilsat sukker. Der er flere sukkerfrie proteinbarer på markedet, der smager godt og har et fornuftigt næringsindhold, herunder et lavt sukkerindhold.

Fiberindholdet i proteinbaren

Fibre er godt for maven, blandt andet fordi det hjælper med at regulere fordøjelsen. Derfor er det oplagt at vælge en proteinbar, der er rig på fibre. Fibre giver også en rigtig god mæthedsfornemmelse, hvorfor en proteinbar med et højt fiberindhold kan egne sig fint som et mellemmåltid. Du kan evt. supplere med lidt gulerødder eller agurk, hvis du er ekstra sulten. Slut af med at drikke et stort glas vand. Så er du klar til at fortsætte din dag.

Proteinbarer kan være en god snack eller mellemmåltid, men kan ikke erstatte en almindelig kost

Proteinbarer kan være fantastiske, når du er på farten og ønsker at stille dit proteinbehov og samtidig stille den lille sult. De kan være et godt valg som et mellemmåltid eller en snack efter træning. Men det er vigtigt at huske, at proteinbarer ikke kan erstatte en almindelig, afbalanceret kost. Det er stadig afgørende at få alle de nødvendige næringsstoffer fra en varieret kost bestående af frugt, grøntsager, fuldkorn, magert kød, fisk og mejeriprodukter.