Top 25 største fodboldstadions i Europa (opdateret i 2024)

25. marts 2024

Oversigt: De 25 største fodboldstadions i Europa målt på tilskuerkapacitet.

Europa huser nogle af verdens mest legendariske og imponerende fodboldstadions, der ikke kun er arkitektoniske vidundere, men også centrale samlingspunkter for passion og historie inden for fodboldsporten. Fra det historiske Wembley i London til det teknologisk avancerede Allianz Arena i München.

Her er en oversigt over de 25 største fodboldstadions i Europa, med deres historie, arkitektoniske særpræg, samt nogle af de største øjeblikke på hvert stadion.

Stadion Kapacitet
1 Camp Nou (Barcelona) 99.354 (105.000 forventet)
2 Wembley (London) 90.000
3 Santiago Bernabéu (Madrid) 83.186
4 Westfalenstadion (Dortmund) 81.365
5 Stade de France (Paris) 81.338
6 Luzjniki Stadion (Moskva) 81.000
7 Giuseppe Meazza / San Siro (Milano) 80.018
8 Allianz Arena (München) 75.024
9 Atatürk Stadion (Istanbul) 74.753
10 Olympiastadion (Berlin) 74.667
11 Old Trafford (Manchester) 74.310
12 Millennium Stadium (Cardiff) 73.931
13 Stadio Olimpico (Rom) 70.634
14 Estadio Metropolitano (Madrid) 70.460
15 NSC Olimpiyskiy (Kyiv) 70.050
16 Athens Olympiske Stadion (Athen) 69.618
17 London Stadium (London) 68.013
18 Krestovskij Stadion (Sankt Petersborg) 68.000
19 Stade Vélodrome (Marseille) 67.394
20 Puskás Aréna (Budapest) 67.215
21 Estádio da Luz (Lissabon) 64.642
22 Olympiastadion (München) 63.118
23 Tottenham Hotspur Stadium (London) 62.850
24 Arena AufSchalke (Gelsenkirchen) 62.271
25 Anfield (Liverpool) 61.276

1. Camp Nou (Barcelona): 99.354 tilskuere (105.000 forventet)

Camp Nou troner øverst på listen over Europas største stadions med en imponerende kapacitet på 99.354 tilskuere. Dette legendariske stadion er hjemmebane for FC Barcelona, en af verdens mest berømte og elskede fodboldklubber. En klub, der er kendt for sit smukke spil og sin dybe historiske og kulturelle forankring i Catalonien.

Siden åbningen i 1957 har Camp Nou været vidne til utallige uforglemmelige fodboldøjeblikke og historiske begivenheder. Stadionet er ikke kun en fodboldarena, men også et symbol på catalansk stolthed og identitet, hvilket gør det til et must-visit destination for fodboldfans og besøgende fra hele verden.

Camp Nou har huset adskillige betydningsfulde kampe, herunder El Clásico-opgørene mod Real Madrid, UEFA Champions League-finaler og været vært for internationale kampe med det spanske landshold. Ud over disse sportslige begivenheder har Camp Nou også afholdt store koncerter og været et samlingspunkt for vigtige sociale og politiske begivenheder i regionen.

Som Europas største stadion og et ikon inden for international fodbold, fortsætter Camp Nou med at være en kilde til inspiration og beundring for fodboldentusiaster, og dets rige historie og betydning i sportens verden sikrer, at det vil forblive et centralt landemærke i fodboldhistorien.

2. Wembley (London): 90.000 tilskuere

Wembley Stadium, er nummer to på listen over Europas største stadions, med en imponerende kapacitet på 90.000 tilskuere. Dette ikoniske stadion, ofte omtalt som “fodboldens hjem,” er et af de mest berømte og respekterede sportsstadions i verden, kendt for sin rige historie og status som en central scene for både national og international fodbold.

Det oprindelige Wembley Stadium blev åbnet i 1923. Det var vært for talrige legendariske sportsbegivenheder, herunder den årlige FA Cup-finale. Det nuværende stadion, som åbnede i 2007, er blevet genopbygget på samme sted og fortsætter med at være et samlingspunkt for store fodboldkampe, herunder hjemmekampe for det engelske fodboldlandshold, FA Cup-finalen og play-off-kampe i de lavere engelske fodboldligaer.

Udover fodbold, har Wembley Stadium også været vært for en række andre betydningsfulde begivenheder, herunder rugbykampe, amerikanske fodboldkampe, store koncerter og olympiske begivenheder under Sommer-OL 2012. Stadionets banebrydende design inkluderer et ikonisk bevægeligt tag og den berømte Wembley Arch, en 133 meter høj bue, der støtter størstedelen af stadionets tag og er synlig over store dele af London.

Wembley Stadium er ikke kun en sportsarena; det er en væsentlig del af Englands kulturelle og sociale historie. Med sin state-of-the-art arkitektur, avancerede faciliteter og legendariske atmosfære fortsætter Wembley med at tiltrække fans fra hele verden, hvilket cementerer dets status som et af de mest ikoniske stadions på globalt plan.

Stadionets evne til at afholde en bred vifte af sports- og underholdningsbegivenheder, kombineret med dets historiske betydning, gør Wembley Stadium til et værdifuldt nationalt vartegn og en stolt arv for britisk sport.

3. Santiago Bernabéu (Madrid): 83.186 tilskuere

Santiago Bernabéu, hjemmebanen for Real Madrid, er nummer tre på listen over Europas største stadions, med en imponerende kapacitet på 83.186 tilskuere. Dette legendariske stadion, opkaldt efter klubbens tidligere præsident, Santiago Bernabéu, er et af de mest berømte fodboldstadions i verden.

Santiago Bernabéu har, siden sin indvielse i 1947, lagt græs til mange store og mindeværdige begivenheder. Blandt de mange højdepunkter er Champions League-finalen i 2010, hvor Inter sikrede sig den prestigefyldte titel ved at besejre Bayern München 2-0. Stadionet har også været vært for utallige El Clásico-opgør mellem Real Madrid og deres ærkerivaler FC Barcelona. Kampe der regelmæssigt tiltrækker global opmærksomhed og fremviser nogle af de mest talentfulde spillere i fodboldens historie. Ud over disse fodboldbegivenheder har Santiago Bernabéu også været centrum for internationale landskampe og andre signifikante arrangementer, der afspejler dets alsidighed og betydning som en kulturel og sportslig institution.

Santiago Bernabéu er kendt for sin unikke arkitektur og atmosfære. Med sit kompakte sædearrangement føler man sig meget tæt på spillet, hvilket skaber en intens og elektrificerende stemning på kampdage. Stadionet har også undergået flere renoveringer for at forbedre faciliteterne og tilskuerkomforten, hvilket sikrer, at det fortsat er på forkant med moderne stadiondesign og teknologi.

Udover at være en arena for topfodbold, tilbyder Santiago Bernabéu besøgende en dybdegående oplevelse gennem sit museum, som er et af de mest besøgte sportsmuseer i verden, og stadionture, der giver indblik i klubbens rige historie og arv.

4. Westfalenstadion (Dortmund): 81.365 tilskuere

Westfalenstadion, officielt kendt som Signal Iduna Park på grund af navnesponsorat, er placeret som nummer fire på listen over Europas største stadions. Dette berømte stadion har en kapacitet på 81.365 tilskuere, hvilket gør det til det største stadion i Tyskland. Det er hjemmebane for Borussia Dortmund, en af de mest populære og succesfulde fodboldklubber i landet.

Stadionet blev åbnet i 1974 og har siden da gennemgået flere udvidelser og renoveringer for at imødekomme det stigende antal fans og forbedre tilskueroplevelsen. En af de mest ikoniske aspekter ved Westfalenstadion er den sydlige tribune, også kendt som “Die Gelbe Wand” (den gule mur), som er Europas største ståpladstribune.

Denne tribune kan rumme omkring 25.000 tilskuere. Tribunen er berømt for sin utrolige atmosfære under kampene, hvor passionerede Dortmund-fans skaber et hav af gult og sort, som støtter Borussia Dortmund med sang og tifoer. Denne intense stemning bidrager til at gøre Westfalenstadion til en af de mest frygtindgydende hjemmebaner i europæisk fodbold.

Ud over at være vært for fodboldkampe, har Westfalenstadion også afholdt en række andre sportsbegivenheder, koncerter og offentlige arrangementer, hvilket understreger dets multifunktionalitet. Stadionets faciliteter, historie og atmosfære gør det til en must-visit destination for fodboldfans fra hele verden.

Signal Iduna Park står som et monument over tysk fodboldkultur og tradition, og dets betydning strækker sig langt ud over sporten. Det er et symbol på fællesskab, passion og stolthed for Borussia Dortmund-fans og for fodboldentusiaster overalt.

5. Stade de France (Paris): 81.338 tilskuere

Stade de France, beliggende lige nord for Paris, er nummer fem på listen over Europas største stadions, med en imponerende kapacitet på 81.338 tilskuere. Dette multifunktionelle stadion er Frankrigs største sports- og underholdningsarena og tjener som et centralt sted for både nationale og internationale begivenheder.

Stadionet blev officielt åbnet i 1998, rettidigt til at huse VM i fodbold samme år. Det var her, Frankrig vandt sit første verdensmesterskab i fodbold, en begivenhed, der har indskrevet Stade de France i hjertet af fransk sportsarv. Designet af stadionet er bemærkelsesværdigt for dets elliptiske, flydende form og det ikoniske, bevægelige tag, som kan åbne og lukke for at beskytte mod vejrets elementer.

Udover at være hjemsted for det franske fodboldlandshold og det franske rugbylandshold, har Stade de France også været vært for en bred vifte af sportsbegivenheder, herunder Rugby World Cup-finalen i 1999, UEFA Champions League-finaler og det årlige Diamond League atletikstævne. Stadionets alsidighed understreges yderligere af dets evne til at afholde store koncerter og underholdningsbegivenheder, hvilket tiltrækker verdensberømte kunstnere.

6. Luzjniki Stadion (Moskva): 81.000 tilskuere

Luzjniki Stadion, beliggende i Moskva i Rusland, er nummer seks på listen over Europas største stadions med en kapacitet på 81.000 tilskuere. Dette stadion er ikke kun det største i Rusland. Det tjener også som et nationalt vartegn og en vigtig kulturinstitution i landet.

Luzjniki Stadion, som oprindeligt blev åbnet i 1956, har været vidne til mange betydningsfulde begivenheder i sports- og kulturhistorien, ikke mindst Sommer-OL i 1980. Stadionet har gennemgået flere omfattende renoveringer gennem årene, senest forud for VM i 2018, hvor det blev moderniseret for at imødekomme de nyeste internationale standarder for komfort og sikkerhed.

Luzjniki Stadion har en rig historie med at afholde store sportsbegivenheder, herunder den mindeværdige VM-finale i 2018, hvor Frankrig blev kronet som verdensmestre efter at have slået Kroatien 4-2. Udover fodbold, har stadionet også været vært for atletikmesterskaber, udendørs ishockeykampe og store koncerter, hvilket afspejler dets alsidighed som et multianvendeligt anlæg.

7. Giuseppe Meazza / San Siro (Milano): 80.018 tilskuere

San Siro er placeret som nummer syv på listen over Europas største stadions. Dette legendariske stadion, beliggende i Milano i Italien, har en kapacitet på 80.018 tilskuere, hvilket gør det til Italiens største stadion. San Siro tjener som hjemmebane for to af Italiens mest fremtrædende fodboldklubber, AC Milan og Inter, hvilket gør det til et af de få stadions i verden, der deles af to topklubber.

Stadionet blev oprindeligt åbnet i 1926 og har gennemgået flere renoveringer for at udvide sin kapacitet og opdatere faciliteterne. Det er kendt for sin karakteristiske arkitektur, som bidrager til en intens og medrivende atmosfære på kampdage.

San Siro har været vært for nogle af de mest mindeværdige øjeblikke i fodboldhistorien, herunder flere UEFA Champions League-finaler, og det er bredt anerkendt som en af de mest ikoniske fodboldarenaer i verden. Dets unikke design og rige historie har gjort det til et helligt sted for fodboldfans fra hele verden.

Til trods for snak om mulig nedrivning og erstatning med et nyt stadion i fremtiden, forbliver San Siro et symbol på fodboldhistorie og -kultur, der fortsat inspirerer og fascinerer spillere, fans og besøgende. Med sin betydelige indflydelse i fodboldverdenen repræsenterer San Siro en æra af sport, rivalisering og fællesskab, der vil blive husket i mange år frem.

8. Allianz Arena (München): 75.024 tilskuere

Allianz Arena, placeret som nummer otte på listen over Europas største stadions, er en imponerende fodboldarena beliggende i München i Tyskland. Med en kapacitet på 75.024 tilskuere, tjener den som hjemmebane for Bayern München, en af verdens mest succesfulde fodboldklubber.

Stadionet blev indviet i 2005 og er kendt for sin unikke udvendige facade af oppustelige ETFE-plastpaneler, som kan oplyses i forskellige farver for at vise holdfarver eller andre temaer. Denne nyskabende designfunktion gør Allianz Arena til et af de mest genkendelige stadions i verden.

Allianz Arena har også været hjemmebane for 1860 München, inden de rykkede ned i 2. Bundesliga, samt været vært for en række store fodboldbegivenheder, herunder kampe under VM i 2006 og UEFA Champions League-finalen i 2012. Stadionets moderne faciliteter, herunder dets tilskuervenlige sædearrangementer og topmoderne teknologi, sikrer en enestående oplevelse for fans og spillere.

Allianz Arena er ikke kun et fodboldstadion; det fungerer også som et kulturelt vartegn for München og et symbol på innovation inden for stadiondesign. Dets bæredygtighedsinitiativer, såsom brugen af regnvand til at vande banen og solpaneler til at generere elektricitet, understreger dets engagement i miljøvenlig drift.

Som et af de mest avancerede og æstetisk tiltalende stadions i Europa, fortsætter Allianz Arena med at tiltrække besøgende fra hele verden, både på kampdage og gennem guidede ture, hvilket gør det til en vigtig del af sports- og kulturlivet i München.

9. Atatürk Stadion (Istanbul): 74.753 tilskuere

Atatürk Stadion er placeret som nummer ni på listen over Europas største stadions. Dette imponerende stadion er beliggende i Istanbul i Tyrkiet, og har en kapacitet på omkring 76.092 tilskuere, hvilket gør det til det største stadion i Tyrkiet. Stadionet er opkaldt efter Mustafa Kemal Atatürk, grundlæggeren og den første præsident af republikken Tyrkiet.

Atatürk Stadion blev indviet i 2002 og designet med henblik på at kunne afholde store sportsbegivenheder, herunder de Olympiske Lege, selvom Istanbul endnu ikke har været vært for disse. Stadionets design og konstruktion er derfor i overensstemmelse med de internationale standarder for olympiske stadions, hvilket inkluderer omfattende faciliteter for atleter, tilskuere og mediepersonale.

En af de mest mindeværdige begivenheder, der har fundet sted på Atatürk Olympisk Stadion, var Champions League-finalen i 2005, ofte omtalt som “Miraklet i Istanbul.” Her kæmpede Liverpool sig tilbage, fra at have været bagud 0-3 i pausen mod Milan til at udligne til 3-3 i anden halvleg og senere vinde på straffespark. Et af de mest ikoniske comebacks i fodboldens historie.

Ud over fodbold har Atatürk Olympisk Stadion også været vært for atletikmesterskaber, koncerter og andre sportsbegivenheder, hvilket bekræfter dets status som et multifunktionelt stadion. Trods sin kapacitet og moderne faciliteter anvendes stadionet sjældent af de lokale fodboldklubber til dels på grund af dets beliggenhed langt fra byens centrum.

Atatürk Olympisk Stadion repræsenterer Tyrkiets ambitioner om at være en central aktør på den internationale sportsarena og står som et monument over landets idrætsarv og fremtidige potentiale som vært for store internationale sportsbegivenheder.

10. Olympiastadion (Berlin): 74.667 tilskuere

Olympiastadion i Berlin, placeret som nummer 10 på listen over Europas største stadions, er et historisk og ikonisk stadion beliggende i den tyske hovedstad. Med en kapacitet på 74.667 tilskuere, tjener det både som hjemmebane for Hertha Berlin og som et vigtigt sted for sports- og kulturelle begivenheder i byen.

Stadionet blev oprindeligt bygget til Sommer-OL i 1936. Et arkitektonisk mesterværk der kombinerer klassisk stil med moderne faciliteter, hvilket gør det til et af de mest genkendelige stadions i verden. Gennem årene har det gennemgået flere renoveringer for at opdatere dets faciliteter og forbedre tilskueroplevelsen, men det har stadig bevaret sin historiske charme og betydning.

Olympiastadion i Berlin er kendt for sin ekstraordinært rige historie. Det har været vært for mange bemærkelsesværdige sportsbegivenheder, herunder VM i fodbold i 1974 og 2006, hvor det sidstnævnte så Italien blive kronet som verdensmestre. Stadionet har også været vært for Champions League-finalen, atletikmesterskaber og et væld af andre store sportsbegivenheder, hvilket bekræfter dets status som en central arena i international sport.

Olympiastadions arkitektoniske skønhed, historiske betydning og moderne faciliteter gør det til et unikt og værdsat stadion, ikke kun i Tyskland, men også internationalt. Det står som et symbol på sportens kraft til at forene mennesker og som et minde om de mange historiske øjeblikke, det har været vært for gennem årene.

11. Old Trafford (Manchester): 74.310 tilskuere

Old Trafford, ofte omtalt som “The Theatre of Dreams”, er placeret som nummer 11 på listen over Europas største stadions. Dette legendariske stadion, beliggende i Manchester, har en kapacitet på 74.310 tilskuere og tjener som hjemmebane for Manchester United, en af de mest berømte og succesrige fodboldklubber i verden.

Old Trafford, som indviet i 1910, har været vidne til en rig historie af fodboldmagi og uforglemmelige øjeblikke. Stadionet har overlevet bombardementer under Anden Verdenskrig og har gennemgået adskillige udvidelser og moderniseringer for at bevare sin status som en af fodboldverdenens mest ikoniske arenaer.

Old Trafford er kendt for sin imponerende atmosfære, især under vigtige kampe, hvor lyden fra de passionerede tilhængere kan være overvældende. Designet af stadionet med dets tætte tilskuerrækker sikrer, at fans føler sig opslugt af spillet, hvilket bidrager til den intense og elektriske atmosfære, som stadionet er berømt for.

Udover at være vært for Manchester Uniteds hjemmekampe, har Old Trafford også afholdt en lang række andre signifikante begivenheder, herunder FA Cup-finaler, internationale fodboldkampe, rugby league-finaler og endda cricketkampe under Anden Verdenskrig. Stadionet har ligeledes været vært for Champions League-finaler, senest i 2003, hvor AC Milan slog ærkerivalerne Juventus efter forlænget spilletid og straffespark.

Old Traffords historie, karakter og bidrag til fodbold gør det til et sandt kulturelt vartegn, ikke kun for Manchester og England, men for hele fodboldverdenen. Dets fortsatte popularitet og status som en af de mest eftertragtede arenaer for spillere og fans, vidner om stadionets legendariske status i sportens historie.

12. Millennium Stadium (Cardiff): 73.931 tilskuere

Millennium Stadium, officielt kendt som Principality Stadium på grund af navnesponsorat, er placeret som nummer 12 på listen over Europas største stadions. Stadionet er beliggende i hjertet af Cardiff i Wales og har en kapacitet på 73.931 tilskuere. Det tjener som hjemmebane for det walisiske rugbylandshold, men har også været skue for en række betydningsfulde fodboldkampe.

Stadionet, som blev indviet i 1999, var det første stadion i Storbritannien med et fuldt udtrækkeligt tag, hvilket gjorde det muligt at afholde begivenheder under alle vejrforhold. Denne funktion, sammen med dets state-of-the-art faciliteter, cementerede Millennium Stadiums status som en af de førende sports- og underholdningsarenaer i verden.

Millennium Stadium er kendt for sin fantastiske atmosfære og har været vært for en bred vifte af sportsbegivenheder, herunder finalekampe i FA Cuppen, mens Wembley Stadium blev ombygget, samt flere kampe under Rugby World Cup og UEFA Champions League-finalen i 2017. Derudover har stadionet også lagt græs til store musikbegivenheder og koncerter.

Det arkitektoniske design og den centrale placering i Cardiff, gør Millennium Stadium til et ikonisk vartegn og en kilde til national stolthed i Wales. Det har spillet en afgørende rolle i at fremme sport og musik i regionen og fortsætter med at tiltrække besøgende fra hele verden, hvilket bidrager til den lokale økonomi og kulturelle liv.

Millennium Stadiums evne til at kombinere topmoderne faciliteter med en uforglemmelig atmosfære gør det til et foretrukket sted for spillere og fans. Som et centrum for walisiske sportspræstationer og kulturelle begivenheder forbliver det et vitalt og elsket element af Wales’ nationale identitet.

13. Stadio Olimpico (Rom): 70.634 tilskuere

Stadio Olimpico, der er placeret som nummer 13 på listen over Europas største stadions, er en historisk sportsarena beliggende i hjertet af Rom. Det er et af de mest ikoniske stadions i Europa og fungerer som hjemmebane for de to fremtrædende romerske fodboldklubber, AS Roma og SS Lazio.

Stadionet blev oprindeligt åbnet i 1937, men har gennemgået flere omfattende renoveringer, senest forud for VM i fodbold i 1990. Dets arkitektoniske design og placering ved bredden af floden Tiber, gør det til et markant vartegn i den italienske hovedstad og et centrum for byens sport og underholdning.

Stadio Olimpico er kendt for sin elektriske atmosfære, især under de berømte Derby della Capitale-kampe mellem AS Roma og SS Lazio, hvor passionen og rivaliseringen mellem de to hold og deres fans omdanner stadionet til et pulserende centrum for italiensk fodboldkultur.

Ud over at være vært for indenlandske og internationale fodboldkampe, har Stadio Olimpico også en rig historie med at afholde store sportsbegivenheder, herunder Sommer-OL i 1960. Stadionet har også været vært for flere Champions League-finaler, senest i 2009.

Stadio Olimpicos betydning strækker sig ud over sport; det er et symbol på Rom og Italiens sportsarv og kultur. Med sin historiske betydning, moderne faciliteter og som et vigtigt samlingspunkt for sportsfans fra hele verden, fortsætter Stadio Olimpico med at være et af de mest respekterede og elskede stadions i Europa.

14. Estadio Metropolitano (Madrid): 70.460 tilskuere

Estadio Metropolitano, officielt kendt som Estadio Wanda Metropolitano på grund af navnesponsorat, er placeret som nummer 14 på listen over Europas største stadions. Det er beliggende i Spaniens hovedstad Madrid og har en kapacitet til at rumme 70.460 tilskuere. Det fungerer som hjemmebane for Atlético Madrid.

Stadionet blev indviet i 2017 som afløser for Atlético Madrids tidligere hjemsted, Vicente Calderón. Ombygningen af det oprindelige Estadio Olímpico de Madrid til det nuværende Estadio Metropolitano repræsenterer en betydelig investering i klub- og sportsinfrastruktur, der har forvandlet det til et af de mest avancerede fodboldstadions i Europa. Designet har modtaget stor ros for både dets æstetiske kvaliteter og dets funktionalitet, hvilket sikrer en optimal oplevelse for både spillere og fans.

Siden åbningen har Estadio Metropolitano været vært for flere væsentlige begivenheder, herunder finalen i Champions League i 2019, hvilket cementerede dets status som et fodboldstadion i absolut verdensklasse. Ud over fodboldkampe har stadionet også huset koncerter og andre store arrangementer, hvilket viser dets alsidighed og kapacitet som et centralt sted for underholdning i Madrid.

Estadio Metropolitano er ikke blot et stadion; det er et symbol på Atlético Madrids ambitioner og vækst samt et vartegn for moderne stadiondesign. Med sit engagement i bæredygtighed, tilskuerkomfort og teknologisk innovation repræsenterer det en ny æra for fodboldstadions i Europa.

15. NSC Olimpiyskiy (Kyiv): 70.050 tilskuere

NSC Olimpiyskiy, også kendt som Det Olympiske Stadion i Kiev, er placeret som nummer 14 på listen over Europas største stadions. Dette imponerende stadion, beliggende i hjertet af Kyiv, har en kapacitet til at rumme 70.050 tilskuere, hvilket gør det til det største stadion i Ukraine. Stadionet tjener som en vigtig arena for både nationale og internationale sportsbegivenheder, herunder fodboldkampe og atletik konkurrencer.

NSC Olimpiyskiy, som oprindeligt blev åbnet i 1923, har gennemgået flere omfattende renoveringer og moderniseringer, især forud for EM i fodbold i 2012, hvor det blandt andet var vært for finalen. Disse moderniseringer har ikke blot forbedret faciliteterne og tilskuerkomforten, men også sikret, at stadionet lever op til internationale standarder for store sportsbegivenheder.

Arkitektonisk kombinerer NSC Olimpiyskiy moderne design med historisk betydning, hvilket afspejles i dets imponerende facade og det velbevarede ydre, der respekterer områdets historiske kontekst. Det dynamiske tagdesign og de state-of-the-art faciliteter gør det til en af de mest genkendelige sportsarenaer i Østeuropa.

Ud over at være en prestigefyldt fodboldarena, har NSC Olimpiyskiy også huset en lang række andre begivenheder, herunder koncerter, politiske forsamlinger og ceremonier, hvilket understreger dets alsidighed og centrale rolle i det ukrainske samfund. Stadionet er et symbol på national stolthed og et samlingspunkt for vigtige begivenheder, der fremmer kultur, sport og fællesskab i Ukraine.

16. Athens Olympiske Stadion (Athen): 69.618 tilskuere

Athens Olympiske Stadion, officielt kendt som Olympiako Stadio Spyros Louis, rangerer som nummer 16 på listen over Europas største stadions. Dette ikoniske stadion ligger i Marousi, en forstad til Athen, og har en kapacitet på 69.618 tilskuere. Stadionet er opkaldt efter Spyros Louis, vinderen af den første maraton ved de første moderne Olympiske Lege i 1896.

Stadionet, som oprindeligt blev bygget i 1982, gennemgik en omfattende renovering forud for OL i Athen i 2004. Det blev designet af den berømte arkitekt Santiago Calatrava, hvis arbejde gav komplekset dets karakteristiske, futuristiske udseende. Renoveringen inkluderede tilføjelsen af et spektakulært, buet tag, som er blevet et vartegn for byen.

Athens Olympiske Stadion har været vært for en række betydningsfulde sportsbegivenheder udover de Olympiske Lege, herunder finalen i Champions League i 2007. Stadionet fungerer som hjemmebane for det græske landshold og har afholdt mange andre internationale sportsbegivenheder, atletikkonkurrencer og koncerter, hvilket understreger dets alsidighed og betydning som et kulturelt og sportsligt centrum i Grækenland.

Som et levende monument over de Olympiske Lege i 2004 har Athens Olympiske Stadion bidraget til at fremme sport og kultur i Grækenland, samtidig med at det tjener som en påmindelse om landets rige olympiske arv. Dets imponerende design og multifunktionelle kapacitet sikrer, at det fortsat vil være et centralt sted for store begivenheder.

17. London Stadium (London): 68.013 tilskuere

London Stadium, som indtager 17. pladsen på listen over Europas største stadions, er beliggende i hjertet af London. Stadionet, som oprindeligt blev bygget til at huse OL i 2012, har en kapacitet på 68.013 tilskuere til fodboldkampe, men det kan udvides til 80.000 tilskuere under koncerter og andre arrangementer. Efter de Olympiske Lege gennemgik stadionet en betydelig ombygning for at blive hjemmebane for West Ham United.

Siden West Ham’s overtagelse, har London Stadium været vidne til mange mindeværdige fodboldkampe og er blevet rost for sin atmosfære på kampdage, selvom tilpasningen fra en olympisk arena til et dedikeret fodboldstadion, har været genstand for megen diskussion.

Stadionets arkitektur og design afspejler stadig dets multifunktionelle formål, med en imponerende konstruktion, der kan tilpasses en række forskellige sportsbegivenheder, herunder atletik, rugby og cricket, udover fodbold. Dens konvertibilitet og avancerede faciliteter har sat nye standarder for stadiondesigns, og dets rolle efter OL har efterladt et varigt eksempel på vellykket genbrug af olympiske faciliteter.

London Stadions transformation fra et olympisk ikon til en vigtig del af det engelske fodboldlandskab, illustrerer både byens engagement i bæredygtighed og innovation inden for stadionbyggeri.

18. Krestovskij Stadion (Sankt Petersborg): 68.000 tilskuere

Krestovskij Stadion, også kendt som Gazprom Arena, er placeret som nummer 18 på listen over Europas største stadions. Dette imponerende stadion er beliggende i Sankt Petersborg i Rusland, og har en kapacitet til at rumme 68.000 tilskuere, hvilket gør det til det næststørste stadion i landet. Stadionet tjener som hjemmebane for Zenit Skt. Petersborg, som er en af Ruslands førende fodboldklubber.

Krestovskij Stadion, som blev indviet i 2017, er designet til at være en moderne facilitet, der kombinerer avanceret arkitektonisk design med de nyeste teknologier inden for stadionbyggeri. Dets futuristiske udseende er karakteriseret ved en glasfacade, der kan ændre farve, og et fuldt udtrækkeligt tag.

Stadionet spillede en central rolle under VM i fodbold i 2018, hvor det var vært for flere nøglekampe, herunder semifinalen mellem Frankrig og Belgien og bronzekampen mellem Belgien og England.

Krestovskij Stadion er udstyret til at afholde en bred vifte af arrangementer, herunder koncerter og andre sportsbegivenheder, hvilket understreger dets fleksibilitet og multifunktionalitet. Stadionet er også blevet rost for sin tilgængelighed og bæredygtighedsinitiativer, som sikrer en behagelig og miljøvenlig oplevelse for alle besøgende.

Krestovskij Stadions betydning strækker sig ud over dets rolle som hjemmebane for FC Zenit og som værtssted for internationale turneringer. Det repræsenterer en ny æra for russisk sport og er et levende bevis på landets ambitioner inden for global sportsarkitektur og -udvikling.

19. Stade Vélodrome (Marseille): 67.394 tilskuere

Stade Vélodrome er et ikonisk fodboldstadion beliggende i Marseille i Frankrig. Det er det andetstørste fodboldstadion i Frankrig, med en kapacitet på 67.394 tilskuere og nummer 19 på listen over Europas største stadions. Stade Vélodrome tjener som hjemmebane for Olympique de Marseille, en af landets mest elskede og historisk betydningsfulde fodboldklubber.

Stadionet, som oprindeligt blev åbnet i 1937, har gennemgået flere omfattende renoveringer, senest i forbindelse med EM i 2016, hvilket har forvandlet det til en moderne sportsarena. Men på trods at disse nye forbedringer har stadionet formået at bevare sin historiske betydning og karakter. Et af de mest karakteristiske arkitektoniske træk er dets delvist åbent tag, der skaber en unik dynamisk atmosfære.

Stade Vélodrome er kendt for sin intense og lidenskabelige atmosfære, når Olympique de Marseille spiller hjemme, hvor fansenes entusiasme og mange sange bidrager til en enestående fanoplevelse. Dette har gjort stadionet til et frygtindgydende sted for udebanehold og et kærligt hjem for Marseille-fans.

Udover at være en bastion for fodbold, har Stade Vélodrome også været vært for en række andre sportsbegivenheder, herunder rugby og cykelløb, samt store koncerter og offentlige arrangementer, hvilket beviser dens alsidighed og betydning som en kulturel institution i Marseille.

Stade Vélodromes bidrag til fransk fodbold og dets rolle som et centrum for sport og underholdning i regionen kan ikke undervurderes. Med sin rige historie, moderne faciliteter og uforglemmelige atmosfære er det et af de mest respekterede stadions i Europa, et symbol på Marseille bys stolthed og en vigtig del af det europæiske sportslandskab.

20. Puskás Aréna (Budapest): 67.215 tilskuere

Puskás Aréna i Budapest er placeret som nummer 20 på listen over Europas største stadions med en kapacitet på 67.215 tilskuere. Det blev indviet i november 2019 og er derfor en af de nyeste tilføjelser til Europas fodboldlandskab. Stadionet er opkaldt efter den legendariske ungarske fodboldspiller Ferenc Puskás, der er bredt anerkendt som en af de største fodboldspillere gennem tiderne.

Puskás Aréna er designet til at være et multisportskompleks, der kan afholde en række sports- og underholdningsbegivenheder, men dens primære formål er at tjene som hjem for det ungarske landshold. Det erstattede det historiske Ferenc Puskás Stadion, som tidligere lå på samme sted, og bringer en moderne arkitektonisk tilgang med sin bølgende facade og avancerede faciliteter, der sætter nye standarder for stadiondesign og tilskueroplevelse.

Stadionet har allerede været vært for flere prominente fodboldbegivenheder, herunder kampe under EM i 2020, der blev udsat til 2021 på grund af COVID-19-pandemien. Disse kampe viste stadionets evne til at håndtere store internationale begivenheder og dets atmosfære, som blev rost af både spillere og fans.

Ud over at afholde sportsbegivenheder, er Puskás Aréna også designet med tanke på bæredygtighed og tilgængelighed, hvilket gør det til et eksempel på moderne stadionbyggeri, der tager hensyn til miljøet og samfundet. Faciliteterne omfatter også konferencerum, VIP-loger og et fodboldmuseum, som bidrager til stadionets status som et centrum for sport og kultur i Ungarn.

Puskás Arénas betydning strækker sig ud over dens funktion som fodboldstadion; det er et monument til minde om Ferenc Puskás’ arv og Ungarns rige fodboldhistorie. Samtidig peger det fremad mod en ny æra for ungarsk fodbold, med state-of-the-art faciliteter, der kan inspirere næste generation af spillere og fans.

21. Estádio da Luz (Lissabon): 64.642 tilskuere

Estádio da Luz, som ligger i Lissabon i Portugal, er placeret som nummer 21 på listen over Europas største stadions. Det er Portugals største stadion og tjener som hjemmebane for Benfica, en af landets mest historiske og succesfulde fodboldklubber.

Stadionet, som blev indviet i 2003, erstattede det oprindelige Estádio da Luz og blev designet med det formål at skabe et af de mest atmosfæriske og tilskuervenlige stadions i Europa. Dets arkitektoniske udformning er bemærkelsesværdig for dens moderne æstetik og anvendelsen af naturligt lys, hvorfra det også får sit navn – “luz” betyder “lys” på portugisisk.

Estádio da Luz har været vært for flere betydningsfulde begivenheder, herunder Champions League-finalen i 2014, hvor Real Madrid vandt deres tiende titel i turneringen. Dette vidner om stadionets status og kapacitet til at afholde store internationale sportsbegivenheder.

Ud over at være et centrum for fodbold, spiller Estádio da Luz også en vigtig rolle i lokalsamfundet, med faciliteter der omfatter museer, restauranter og butikker, hvilket gør det til et kulturelt og fritidsmæssigt samlingspunkt i Lissabon. Stadionets design og multifunktionalitet afspejler moderne tendenser inden for stadionbyggeri, hvor fokus ikke kun er på sport, men også på at skabe en inkluderende oplevelse for besøgende.

Estádio da Luz er ikke kun en arkitektonisk juvel i Lissabon, men også et symbol på Benficas stolthed og tradition. Det repræsenterer en dyb forbindelse mellem klubben, dens fans og det bredere fodboldsamfund. Dets bidrag til fodbold, både nationalt og internationalt, samt dets rolle i at fremme sport og fællesskab, gør det til et fremtrædende stadion i Europa.

22. Olympiastadion (München): 63.118 tilskuere

Olympiastadion i München, der rangerer som nummer 22 på listen over Europas største fodboldstadioner, er et ikonisk stadion, der spiller en central rolle i Tysklands sportsarv. Stadionet, som oprindeligt blev bygget til Sommer-OL i 1972, ligger i den olympiske park i München og har en kapacitet på 63.118 tilskuere. Dens unikke og futuristiske design, med et tag dækket af akrylglas, der strækker sig ud over hele arenaen og de omkringliggende områder, gør det til et af de mest genkendelige stadions i verden.

Siden åbningen har Olympiastadion i München været vært for en bred vifte af sportsbegivenheder, inklusiv VM-finalen i 1974 mellem Holland og Vesttyskland. En kamp som Vesttyskland vandt på mål af Paul Breitner og Gerd “Bomber” Müller. Stadionet har også haft æren af at afholde finalen i UEFA Champions League flere gange, senest i 1997. Udover fodbold har det været centrum for talrige andre sportsbegivenheder, koncerter og kulturelle arrangementer, hvilket understreger dets alsidighed og betydning som et multianvendeligt stadion.

Olympiastadion er mere end bare en sportsarena; det er et arkitektonisk vidunder og et symbol på München og Tysklands rige historie og kulturelle arv. Dets innovative design og teknologi var banebrydende på tidspunktet for dets opførelse og har inspireret mange andre stadiondesigns rundt omkring i verden.

Selvom det ikke længere er hjemmebane for hverken Bayern München eller 1860 München, som begge er flyttet til Allianz Arena, forbliver Olympiastadion et vigtigt sted for sports- og kulturarrangementer. Dets bidrag til den olympiske historie, dets arkitektoniske skønhed og dets fortsatte brug i dag gør det til et uvurderligt stykke af sports- og kulturhistorien i München og Tyskland.

23. Tottenham Hotspur Stadium (London): 62.850 tilskuere

Tottenham Hotspur Stadium, som indtager plads nummer 23 på listen over Europas største fodboldstadioner, er en topmoderne fodboldarena i London. Med en kapacitet på 62.850 tilskuere, er det et af de mest avancerede og imponerende stadions i verden, både teknologisk og arkitektonisk. Stadionet tjener som hjemmebane for Tottenham Hotspur, en af de mest prominente klubber i engelsk fodbold.

Tottenham Hotspur Stadium, som blev åbnet i april 2019, er designet til at tilbyde en uovertruffen tilskueroplevelse, med sit state-of-the-art lydsystem og gigantiske videotavler. Stadionet har også en række unikke funktioner. Det er eksempelvis det første engelske fodboldstadion som er skræddersyet til NFL-kampe. Det betyder, at det er muligt at afholde amerikanske fodboldkampe uden at ødelægge fodboldbanen.

Ud over dets sportsfaciliteter inkluderer Tottenham Hotspur Stadium avancerede gæstefaciliteter, herunder en række restauranter og barer, en himmelgang, der giver fans en udsigt over London, og et mikrobryggeri. Disse funktioner understreger stadionets ambition om ikke kun at være et sted for fodboldkampe, men også en destination for underholdning og fritid.

Stadionet har allerede været vært for betydningsfulde kampe i både Premier League og europæiske turneringer samt internationale arrangementer, herunder NFL-kampe, hvilket demonstrerer dets fleksibilitet og internationale appel. Dens innovative design og fokus på tilskueroplevelsen har sat en ny standard for fremtidige fodboldstadions verden over.

Tottenham Hotspur Stadium symboliserer moderne arkitektur og teknologisk innovation, samtidig med at det fremmer Tottenham Hotspurs rige historie og ambitioner for fremtiden. Dets bidrag til lokalsamfundet og evnen til at tiltrække fans fra hele verden gør det til et værdifuldt aktiv i den globale sportsverden.

24. Arena AufSchalke (Gelsenkirchen): 62.271 tilskuere

Arena AufSchalke, også kendt som Veltins-Arena af sponsorårsager, og placeret som nummer 24 på listen over Europas største fodboldstadioner, er en moderne fodboldarena som ligger i Gelsenkirchen. Med en kapacitet på omkring 62.000 tilskuere, er den imponerende for sin innovative design og teknologi, herunder et lukket tag og en udskiftelig græsplæne, som sikrer optimale spilleforhold året rundt.

Stadionet, som blev åbnet i 2001, er hjemmebane for FC Schalke 04, en af Tysklands mest kendte fodboldklubber med en passioneret fanbase. Dets state-of-the-art faciliteter og atmosfære på kampdage har gjort det til et af de mest beundrede stadioner i europæisk fodbold.

Arkitektonisk er Arena AufSchalke bemærkelsesværdig for sit innovative design, herunder et komplet skydetag, der gør det muligt at afholde arrangementer under alle vejrforhold, og en græsplæne, der kan skubbes ud af stadionet for at sikre optimal sollys og ventilation. Disse funktioner placerer Arena AufSchalke i forkant af stadionteknologi og -design.

25. Anfield (Liverpool): 61.276 tilskuere

Anfield rangerer som nummer 25 på listen over Europas største fodboldstadioner. Det er et stadion rig på fodboldhistorie og tradition, og det er hjemmebanen for Liverpool FC, en af de mest succesfulde og elskede fodboldklubber i verden.

Stadionet, som blev åbnet i 1884, har været vidne til fodbold af højeste kaliber gennem årtier og er kendt for sin unikke atmosfære, især på kampdage. Den berømte “You’ll Never Walk Alone” bliver sunget af fans før hver kamp, hvilket skaber en uforglemmelig oplevelse for både spillere og tilskuere.

Anfield har gennemgået betydelige opgraderinger gennem årene, med den seneste udvidelse af “Main Stand” i 2016, som betydeligt øgede stadionets kapacitet. Disse forbedringer har sikret, at Anfield fortsat er et moderne og konkurrencedygtigt fodboldstadion, samtidig med at det har bevaret sin historiske charme og karakter.

Anfield har været vært for utallige mindeværdige øjeblikke, herunder dramatiske europæiske nætter, som for eksempel da Liverpool vendte et 0-3 tab i første kamp, til en samlet 4-3 sejr over Barcelona i Champions League-semifinalen i 2019. Den slags kampe har bidraget til Anfields ry som et af de mest frygtindgydende stadioner for modstandere og et sted, hvor mirakler kan ske.

Anfield er mere end blot et stadion; det er et helligt sted for Liverpool-fans og et symbol på klubbens stolte historie og ambitioner. Den fortsatte udvikling og succes, som klubben oplever, afspejles i stadionets aura og dets centrale rolle i fodboldverdenen.