5 facts om Formel 1 du ikke kendte (opdateret i 2024)

16. marts 2024

Formel 1 er verdens største og mest populære motorsport. Her giver vi dig fem facts om Formel 1, som du ikke kendte i forvejen.

Formel 1 sæsonen 2014 er i fuld gang og kan som altid følges på www.formula1.com.

For rigtige Formel 1-fans har vi herunder samlet fem facts om Formel 1, som du ikke kendte i forvejen.

1. En Formel 1-racer kan accelerer til 160 km/t og tilbage til 0 på fire sek

Ja du læste rigtigt, fra 0 til 160 km/t og tilbage til 0 på bare 4 sekunder. En oplevelser som ikke er for sarte sjæle og slet ikke for folk med hjertesygdomme. Kørerne gennemgår en særlig træning for at kunne håndterer de ekstreme g-kræfter kroppen udsættes for ved de store forskelle i hastighed.

2. Gennemsnitsprisen for en Formel 1-racer er 47 milioner kroner

At køre Formel 1 er ikke for alle og enhver, gennemsnitsprisen for en Formel 1-racer ligger nemlig på 7,2 milioner dollars eller cirka 47 milioner danske kroner. Vent til du læser vores punkt 5, så forstår du hvor dyr sporten egentlig er.

3. Hver Formel 1-racer består af 80.000 dele

At samle en Formel 1-racer er ikke for enhver amatør-mekaniker hjemme i garagen, der skal nemlig holdes styr på ikke mindre en 80.000 dele.

4. Pitstop tager i gennemsnit 3 sekunder

Det lyder vanvittigt, men i gennemsnit tager et pitstop, hvor der skiftes dæk og opfyldes brændstof kun 3 sekunder. Rekorden lyder på bare 1,92 sekunder, sat af Williams-teamet i 2016. Det legendariske pitstop kan ses på videoen her (øjet kan næsten ikke følge med):

5. En Formel 1-racer holder fem løb

Gennemsnitslevetiden på en Formel 1-racer er bare fem løb, det skyldes at motoren er bygget til at præstere maksimalt over meget kort tid og altså ikke være langtidshold bare som almindelige biler. Med en gennemsnitspris på 47 milioner kroner, er det altså en dyr fornøjrelse for de mange Formel 1-teams at gennemføre en hel sæson.