Snyd ikke dig selv for toppen af portugisisk fodbold

21. september 2021

Hvis du er fan af dansk fodbold, så ved du, at der findes en masse spænding udenfor de klassiske ‘fem store’ ligaer – Bundesligaen, Premier League, La Liga, Ligue 1 og Serie A.

Noget af den spænding findes på den vestlige side af den iberiske halvø, hvor Sporting Lissabon, Benfica og FC Porto næsten hver sæson, kæmper en drabelig kamp om det portugisiske mesterskab. Så, går turen sydpå, bør du stikke snuden forbi Estádio do Dragão (Porto), José Alvalade (Sporting) eller Estádio da Luz (Benfica), og se cremen af portugisisk fodbold.

De tre storklubber har tilsammen vundet 85 ligatitler, 60 pokaltitler, fire Champions League-titler og to Europa League/UEFA Cup-titler. Belenese (1946) og Boavista (2001) er de eneste, der har brudt dominansen. Så træder du ind på en af de tre fodboldkatedraler, så er det ikke hvilke som helst spillere, du får lov at nyde. Her er lidt om dem, så du kan planlægge din næste fodboldtur!

Benfica

Benficas hjemmebane ligger i den nordvestlige udkant af Lissabon. Stadionet er relativt nyt og kan husere 65.647 tilskuere. Benfica vandt senest ligaen i 2019, og har siden måtte se henholdsvis Porto og Sporting løbe med guldet. De har dog vundet 5 af de seneste 10 mesterskaber, så der er noget at revancere. Klubben har fostret store spillere som , Raúl Jimenéz, Angél Di María og David Luíz. De er Portugals mest vindende hold, og det er ikke uden grund at når man kigger på odds forslag fra bet365, så er det typisk dem, der er i toppen. De er da også med i denne sæsons Champions League hvor de med odds 501.00 dog ikke er favoritter til at vinde.

Sporting CP

Lidt sydøst for Benficas hjemmebane holder Sporting Clube de Portugal (også kaldet Sporting Lissabon) til på José Alvalade Stadion, opkaldt efter Sporting CP’s grundlægger. Klubben har udviklet spillere som Ricardo Quaresma, Nani og naturligvis Figo og Cristiano Ronaldo, to af verdens absolut bedste spillere fra hver deres generation af fodboldspillere. Der er masser af stjernestøv over Sporting CP, men med blot tre mesterskaber i de sidste tyve år, er det også klart en klub, der har det svært. Dog er der unge håb fra akademiet der gør, at man tror på en bedre fremtid.

FC Porto

Fire af de sidste ti mesterskaber, elleve af de sidste 22. FC Porto er titelmæssigt bag Benfica, men man skal ikke kimse af den eneste af de tre, der ikke holder til i Lissabon. Klubben har fostret enorme talenter som Falcao, Hulk, Pepe og Mangala og gør en stor kunst ud af, at få fat i unge brasilianske stjernefrø, udvikle dem og sælge dem videre til Europas absolut største klubber. Så skal du være lidt fodboldhipster og ud og se den næste ‘brasserstjerne’ før mange andre danskere, så slå et smut forbi Estadio do Dragão som en af de 50.000 andre der er plads til og se, om du kan spotte ham!

Portugal har enormt meget at byde på generelt, men fodboldmæssigt får du en oplevelse udover det sædvanlige. Der er mange mindre klubber der også er værd at snakke om, men de tre største bør du ikke gå glip af!