Fodboldfanhistorier vi aldrig glemmer

14. oktober 2019

Fodbold er en fantastisk sport, men den ville nok ikke være så underholdende uden de mange farverige fangrupper, som følger deres hold i tykt og tyndt over hele Europa.

En gang i mellem opstår der dog situationer med fans, man ikke lige glemmer med det samme. Vi fortæller om nogle af dem her.

En af de mest spøjse historier i fanhistorien går næsten 40 år tilbage. Skotland og England, som traditionelt og historisk har haft et anstrengt forhold til hinanden på flere fronter, skulle mødes i 1977 på Wembley stadion, det populære National Stadion, der huser det engelske landshold og hvor de har opnået store sejre.

De to lande har mødt hinanden 114 gange siden deres første møde i 1872, og af de kampe er 48 endt med engelsk sejr, 41 er endt uafgjort og de sidste 25 er sluttet i skotsk favør. Men denne dag var en af dem, som endte med en 2-1 sejr over de undertippede skotter, og det fik de skotske fans til at løbe ned på banen for få en souvenir fra kampen. De skotske fans forvandlede det prægtige stadion Wembley til deres egen personlige legeplads, mens de hev græs op ad banen og svingede sig i overlæggerne.

Fans der viser vejen frem

35 år senere i en kamp mod Berliner AK ’07 i tysk fodbold stillede FC Magdeburgs fans op med farvede kartonpile, som pegede ned mod modstanderens mål. Efter fem kampe i træk uden en eneste scoring ville fansene på en humoristisk måde vise holdet, hvor bolden skulle sparkes ind. Om det var det, der gjorde, at Magdeburg faktisk for første gang i fem kampe fik scoret et mål, må vi lade stå hen i det uvisse. Over halvdelen af dem, der holdt pilene, tror stadig på, at det var deres skyld – også selvom de ikke kunne forhindre, at Magdeburg tabte kampen 2-1.

Når grisehovedet kommer på banen

Den 23. november 2002 mødte Real Madrid Barcelona på Nou Camp i en af de klassiske opgør. Dengang var der stadigt spænding om, hvem af ærkerivalerne, der ville vinde mesterskabet. I de seneste år har det ikke været lige så spændende da fire ud af fem af de seneste sæsoner har Barcelona vundet mesterskabet, og også i denne sæson ligger de som favoritter.

Sæsonen før 2002 kampen havde Madrid vundet mesterskabet med den tidligere Barcelonastjerne Luis Figo i kamptrøjen hvilket Barcalona fans ikke var glade for. Så da Luis Figo lavede “det forbudte skifte” til Madrid var der drama. Men på grund af historien mellem dem er deres kampe kaldet stadig dramatiske.

På grund af den spænding mellem dem generelt har det aldrig været populært at skifte mellem de to klubber, hvilket blandt andet den danske stjerne Michael Laudrup også mærkede ved sit skifte til Real Madrid i 1994 efter seks succesfulde år på Barcelonas Dream Team. Han oplevede dog trods alt ikke noget så mærkeligt, som hvad en Barcelonafan valgte at gøre i frustration over Figos ”forræderi”. Da Figo gik ud for at tage et hjørnespark for madrilenerne, valgte den frustrerede fan simpelthen at kaste et grisehoved efter portugiseren. Og det var vist også det mest ophidsende, der skete i den kamp, som endte 0-0. Hvordan han havde formået at få det med ind på stadion, og hvad der efterfølgende skete, melder historien dog intet om.

Med fans der er så passionerede omkring deres fodboldhold og spillere, er det helt sikkert ikke sidste gang, vi ser fans udføre mærkværdige handlinger.