Real Betis Dinamarca

27. december 2014

I vores præsentation af fanklubber er vi nået til Real Betis Dinamarca, som er officiel fanklub for Real Betis Balompié.

Theis Messmann Skånstrøm (Presidente, Real Betis Dinamarca) fortæller her om fanklubben og fodboldklubben fra Sevilla; Real Betis Balompié.

Fanklubben er grundlagt i 2010 og i 2011 optaget som officiel ”Peña Bética”, som peña nr 404. Antallet af fanklubber gør Betis til en af de mest fulgte klubber i Spanien, kun overgået af Real Madrid, Barcelona, Atletico de Madrid og til dels Athletic Bilbao.

Fanklubben har i Danmark ca. 50 betalende medlemmer og arrangerer løbende sammenkomster, både til de vigtigste kampe, den årlige FanCup, hvor der spilles mod andre danske fanklubber, samt fodboldrejser og lign. Fællesskabet omkring Real Betis, i den danske fanklub, såvel som alle andre fanklubber rundt om, bygger på den særlige ånd klubbens historie har skabt. ”Manque pierda” er et udtryk som er dannet omkring Betis og betyder frit oversat ”selvom de taber”. ”Viva el Betis, manque pierda”, en erkendelse af at klubben altid er i stand til at skabe de værste resultater, selv når det er startet godt ud. Omvendt kan de også skabe de mest fantastiske kampe, når man mindst venter det og det er denne følelse af at der ikke er noget der er for stort (eller for småt) til Betis, der gør dem så særlige. De får det lette til at se svært ud, men også det svære til at se let ud. At være Betisfan er nært beslægtet med den (næsten bibelske) lidelse man må igennem som menneske.

real-betis-stadion

Når man ser en Betiskamp så siger man på spansk at man lider med holdet. At klubben er andalusisk er også en væsentlig faktor. Eksempelvis er spillestilen i en vis grad er predefineret. Andalusisk fodbold er kendt for at avle små hurtige, teknisk begavede boldspillere, modsat eksempelvis baskerne som er mere kendt for de fysiske, hovedstødstærke typer.

Joaquin Sanchez fra Betis og Jose Antonio Reyes og Jesus Navas fra Sevilla er nogen af de nyere eksempler på denne spillertype. Det forventes derfor at bolden plejes og spillet holder højt teknisk niveau. Det andalusiske temperament gør også hjemmekampe i Sevilla specielle. Kun i ”katedralen” San Mames i Bilbao kan man tilnærmelsesvis opleve en ligeså euforisk stemning.. hele vejen rundt på stadion. Spansk fodbold er ellers ikke kendt for sine supporters, men Benito Villamarín er et af de få stadions hvor det syder og bobler med fællessang og svingende halstørklæder..

Det tager som regel kun et enkelt besøg på hjemmebanen at forstå den specielle stemning der er omkring holdet og klubben, hvilket også forklarer hvorfor holdet har så mange støtter i resten af Spanien og resten af verden. Når du først har været der, slipper du ikke tanken om at komme tilbage.

Info

Real Betis DinamarcaReal Betis Dinamarca
Website: betis.dk
Facebook: Real Betis Dinamarca
Stiftet: 2010
Medlemstal: ca. 50

Medlemskab

Årligt medlemsskab af Real Betis Dinamarca koster 50 kr. Læs mere her: Bliv medlem.

Om Real Betis Balompié

Real Betis Balompié hører hjemme i Sevilla, Spanien og er en af de mest traditionsrige klubber i landet. En af bare 9 klubber som har vundet det spanske mesterskab og et medlemstal som ligger stabilt mellem 30.000 og 40.000, selv når de er i 2. division underbygger dette.

real-betis-sevilla

Klubben udsprang i 1914 af de to arbejderklubber Sevilla Balompié og Real Betis FC. Førstnævnte blev dannet i 1907 som udbrydere af byens anden klub, Sevilla FC der ikke lod arbejdere spille på kontrakt, hvorfor man dannede Sevilla Balompié, der med sit navn (balompié er en sammentrækning af balon – bold, og pie – fod) viste at man tog sporten ud til befolkningen så den ikke var forbeholdt overklassen (som brugte det engelske Football Club efter Englænderne havde bragt sporten til landet.) 1907 er således Betis officielle fødselsår. Betis FC som blev dannet to år senere fik i 2014 som den første spanske klub, kongens nåde, og kunne således kalde sig ”real”, hvilket man to med sig over i fusionen, Real Betis Balompié var dannet.

Navnet Betis stammer fra floden Guadalquivir (arabisk omskriving for livets flod) der af Romerne blev kaldt for Baetis. Promenaden langs floden i folklorekvarteret Triana hedder således Calle Betis.

De grønhvide striber på trøjen blev indført i 1909 efter et klubmedlem var hjemvendt fra en rejse til Skotland og medbragte en Celtic-trøje. Farverne harmonerer med det andalusiske flag og Betis er således i dag den mest populære klub i Andalusien da den tiltaler flere end bare den Sevillanske befolkning. Den bærer hele regionens farver, bærer ikke byens navn, og er opstået af arbejderklassen og ikke byens borgerskab.