Hvordan ser fremtiden ud for Martin Braithwaite i FC Barcelona?

26. august 2020

FC Barcelona overraskede alt og alle, da de, kort efter vinterens transfervindue lukkede, hentede Martin Braithwaite i spanske Leganes. Danskeren spillede en iøjnefaldende sæson hos Madrid-klubben, men at det ligefrem skulle føre til et skifte til mastodonterne fra Catalonien, var det nok de færreste, der havde regnet med.

Ikke destro mindre var det tilfældet. Klubben havde få dage forinden sendt La Masia-talentet Carles Peréz til AS Roma, da træneren ønskede en smallere trup. Kort tid efter transervinduet lukkede, løb Barca dog ind i en langtidsskade for Ousmane Dembélé, hvilket satte den smalle trup gevaldigt under pres. Grundet en bestemt regel man kun finder i Spanien, fik klubben derfor dispensation af det spanske fodboldforbund til at hente en erstatningsspiller.

Kravene var dog at det skulle være en spiller fra den spanske liga, som ikke var registreret i UEFA-turneringer som Champions League og Europa League, hvilket indsnævrede feltet til en håndfuld spillere, heriblandt danske Martin Braithwaite. Han blev således den sjette dansker i historien til at spille for Barca.

Braithwaite startede sin Barca-karriere med en overbevisende indsats i debutkampen, hvor han leverede en assist til Messi og selv var tæt på at score. De næste par kampe gik også godt, men ligesom resten af holdet faldt niveauet i de sidste og afgørende kampe af sæsonen, hvor Barca med tre uafgjorte resultater i streg overgav La Liga-trofæet til Real Madrid. Hernæst ventede Champions League, hvor danskeren ikke var spilleberettiget. Det blev ikke en køn omgang set med Barca-briller, da Messi og co. blev massakreret med 8-2 af Bayerns angrebsmaskine.

Bayern-kampen kan ikke andet end at have taget hårdt på spillerne, hvilket også viser sig i oddsene på Barca for næste sæson. Således var de før CL-kampen mod tyskerne favoritter til at vinde næste års La Liga til odds 2.00, men oddsene blev efterfølgende ændret til odds 2.25, og Real Madrid overtog favoritrollen i det spanske. Inden pausen har Braithwaite fået plads i startopstillingen to gange og har kun spillet en enkelt kamp fuld tid. Man kan derfor med rette spørge, om den danske landsholdsspiller kan se lyst på sin fremtid i klubben?

Sammenligner man Braithwaite med andre danske spillere, der har gjort karriere i den hæderkronede klub, er der også meget at leve op til. Den første dansker til at spille for Barca var Allan Simonsen, der kom til klubben fra Mönchengladbach, hvor han få år tidligere havde vundet Ballon d’Or. Han spillede tre succesfulde sæsoner i FC Barcelona, og i den første blev han endda klubbens topscorer. Simonsen scorede i alt 40 mål og vandt Copa del Rey samt Europacuppen for pokalvindere, inden han i 1982 flyttede til engelske Charlton.

Dernæst var der Michael Laudrup, som ikke behøver megen introduktion. Den tidligere danske landsholdsspiller betragtes af mange som den bedste danske spiller i historien, og han henrykte da også alt og alle i FC Barcelona med sine driblinger og oplæg, da han var en af de vigtigste spillere på Johan Cruyffs dream-team i starten af 90’erne. Her var han med til at vinde 11 titler heriblandt klubbens første Champions League nogensinde, da de i 1992 slog Sampdoria i finalen.

Lige nu kan Braithwaite ikke gøre andet end at se frem mod næste sæson, hvor catalanerne selvfølgelig håber på bedre tider. Mange kommentatorer peger på, at det bliver afgørende for hans tid i Barca-trøjen, hvorvidt han kan finde sin rolle på holdet. FC Barcelonas mandskab består næsten udelukkende af stjerneangribere, og Braithwaite skal derfor ikke forvente plads i startopstilling ved hver kamp. I stedet skal han fokusere på at udnytte de minutter, han får på banen, til fulde.