Hård opgave venter Liverpool og Jürgen Klopp

2. oktober 2019

Der venter Liverpools Manager Jürgen Klopp en hård opgave, hvis han skal gøre sig håb om at føre klubben til mesterskabssejr i Premier League. Godt nok vandt Liverpool sølv i sidste sæson, men klubben har ikke gjort de store investeringer i nye spillere til at føre dem helt tops. Vi ser her tilbage på det, der lykkedes i sidste sæson, og om det overhovedet er realistisk at Liverpool vinder Premier League i denne sæson.

2018/19 var en sæson med blandede følelser for Liverpool. Klubben sluttede på 2. pladsen i Premier League med 97 point bare et enkelt sølle point efter Manchester City, som kunne løfte sejrstrofæet. Holdet tabte blot en enkelt kamp i hele sæsonen, hvilket desværre netop var til mestrene.

Aldrig havde et hold samlet så mange point uden samtidig at vinde titlen, og kun to gange tidligere i historien havde et hold samlet så mange point i slutningen af sæsonen. Liverpool forblev tilmed ubesejrede på hjemmebane for anden Premier League-sæson i træk, og de matchede klubrekorden med 30 sejre i træk i en sæson. Og så var det alligevel ikke nok.

Kræfterne brugt til at vinde Champions League

Nogle ville måske have foretrukket, at Liverpool skulle have brugt de samme kræfter i den hjemlige liga som de gjorde i UEFA’s Champions League, så de kunne vinde begge. I Champions League spillede holdet sig i finalen og for sjette gang i historien kunne de efter sidste fløjt række armene i vejret efter en 2-0 sejr mod Tottenham Hotspur og kalde sig Europas bedste klub i denne sæson.

Herudover kunne hele to Liverpool spillere, Sadio Mané og Mohamed Salah, bryste sig af at få tildelt Premier Leagues Gyldne Støvle som topscorere med hver 22 mål. Ligesom deres brasilianske målmand Alisson fik Den Gyldne Handske for at have holdt målet rent i flest kampe i sæsonen. Derudover fik Klopp også prisen for bedste træner.

Ingen store spillerindkøb til denne sæson

Så bortset fra den enkle ”svipser”, som man med et glimt i øjet kan kalde det engelske mesterskab, skal man være meget kynisk for ikke at mene, at Liverpool havde en ret fantastisk sidste sæson. Og efter mindre gode sæsoner før denne, var dette en tiltrængt succes for Manager Jürgen Klopp. I 2016 havde Liverpool tabt pokalfinalen mod Manchester City i straffesparkskonkurrence, og senere samme år havde klubben tabt UEFA Europaligafinalen mod Sevilla. Og i Premier League endte man på 8. plads i sæsonen 2016/17 og en 4. plads i 2017/18.

Stadig en af favoritterne

Men kan Liverpool leve op til de flotte resultater i sidste sæson? Spørger man bookmakerne på nuværende tidspunkt er svaret ja. For eksempel er fodbold odds hos 888 2.15 hvis Liverpool vinder Premier League, kun overgået af Manchester City til odds 1.80. En af de ting, som kan undre, og som måske kan blive udslagsgivende i forhold til, hvem der i sidste ende kan løfte pokalen, er Liverpools manglende investering i nye spillere.

Mens de største konkurrenter fra Manchester City har indkøbt hele syv spillere, heriblandt Rodri fra Atletico Madrid, João Cancelo fra Juventus, Daniel Ogwuru fra Bolton og Angeliño fra PSV Eindhoven, har Liverpool kun investeret i tre spillere inden sæsonstart.

Jürgen Klopp vil holde sammen på holdet

Sepp van den Berg fra PEC Zwolle, Harvey Elliott fra Fulham og Adrian fra West Ham er kommet til klubben, mens man har sagt farvel til intet mindre end 20 spillere. Hos de to øvrige nærmeste rivaler fra henholdsvis Arsenal og Tottenham har man købt spillere som Nicolas Pepe fra Lille, David Luiz fra Chelsea, Dani Ceballos (på lån) fra Real Madrid, Tanguy Ndombele fra Lyon, Ryan Sessegnon fra Fulham og Giovani Lo Celso (på lån) fra Real Betis.

Så hvorfor denne tilbageholdenhed i forhold til spillerindkøb fra Liverpools side? Klopp begrunder beslutningen med, at store hold bliver sammen i et vist antal år, og at det var vigtigt for ham at holde sammen på dette hold. Han tilføjede dog også, at denne beslutning også betyder, at holdet skal bevise, at det var det rigtige valg.

Er UEFA’s Europa League Liverpools største chance for succes?

Det kræver sit hold – og nogle gange skal man næsten kunne stille to lige gode hold – hvis man vil vinde både på nationalt og europæisk plan. For der spilles utroligt mange kampe i Premier League, så der skal ikke mange skader til, før det kan mærkes i selv de store klubber.

Mindre klubber kan blive tvunget til at vælge, hvilket trofæ de vil satse på, men i storklubber som Liverpool, Manchester City og Tottenham er der en forventning om, at man kan vinde begge dele. Men kan det lade sig gøre i praksis? Klubben har lagt ekstremt flot ud med maksimumpoint i de første syv kampe, herunder en 3-1 sejr mod en af mesterskabsrivalerne fra Arsenal. Til gengæld lagde Liverpool også ud i Champions League gruppespillet med at tabe 2-0 til Napoli.

Vil Liverpool komme til at mangle spillere?

De manglende spillerindkøb har muligvis skabt et hold, hvor spillerne er relativt sikre på en plads i startopstillingen, men det har også skabt et hold, der mangler dybde på centrale pladser. Og det kan være noget, som koster i længden, især hvis man ønsker at satse på både Champions League og Premier League mesterskabet. Hos mesterskabsrivalerne fra Manchester City har man en langt bredere trup, så selv hvis man tager nogle af de centrale spillere ud, vil der stå spillere parat i kulissen med nogenlunde samme kompetencer til at udføre et påkrævet job.

Hos Liverpool derimod kan man ikke bare tage nøglespillere som Salah eller Firmino ud og sætte spillere ind, som kan præstere præcist det samme. Det kan være problematisk både i forhold til, hvis spillerne bliver skadet, men også hvis man ser på det antal kampe, som spillerne skal igennem, hvis de vil vinde både Premier League og Champions League.

Fordelene ved en mindre trup

På den anden side kan den mindre trup også give Liverpool nogle fordele. Selvom Manchester City har spillere, som kan udføre samme opgave, vil det altid give nogle tilpasningsudfordringer, når man skifter ud på et hold. Det kan både være rent praktisk, men også i forhold til negativ konkurrence og påvirkning af sammenholdet, når for mange spillere kæmper om en fast plads på samme position.

På dette tidspunkt i sæsonen kan det være svært at vurdere, om Liverpool kan få succes med holdet fra forrige sæson, og i givet fald om de kan vinde i både national og europæisk fodbold. Som Manager Jürgen Klopp selv tidligere udtalte, er det et sats, at man ikke har indkøbt flere spillere, men valgt at satse på det samme hold. De rigtige udfordringer kommer, når Champions League for alvor går i gang, og så må vi se om Liverpool FC kan klare opgaven.