På fodboldtur med firmaet – sådan bliver du beskattet

21. april 2017

Er du fodboldinteresseret – hvad er så bedre end at blive inviteret til udlandet og opleve international topfodbold af din arbejdsgiver? Men hvornår skal du beskattes af rejsen?

Her giver vi dig en opklaring af reglerne for beskatning af firmarejser, herunder også en fodboldtur til udlandet, som både du og din arbejdsgiver bør kende.

Skat kom i 2008 med en afgørelse for skattepligt af firmarejser. Du kan læse hele afgørelsen her på skat.dk: Skattepligt af firmarejse af social og turistmæssig karakter.

Fordelingen mellem fornøjelse og arbejde er altafgørende

Når du som arbejdsgiver gerne vil invitere dine medarbejdere på en fodboldtur til udlandet, så bør du kende reglerne for hvornår rejsen bliver skattepligtig for dem. Som medarbejder bør du også være opmærksom på, at du kan blive skattepligtig af en fodboldtur, som din arbejdsgiver invitere dig på.

Det springende punkt for, om en rejse er skattepligtig eller ej, er fordelingen mellem fornøjelse og det Skat kalder aktiviteter som tilgodeser arbejdsgivers interesser. Er fodboldturen ren fornøjelse og ikke har nogen arbejdsmæssig relevans for dit job eller der ikke indgår nogen aktiviteter (fx teambuilding eller lignende), er reglerne enkle, så skal du nemlig beskattes af rejsen.

Er der derimod primært tale om aktiviteter af arbejdsmæssig karakter, hvor “fornøjelserne” har et beskedent omfang, så er du ikke skattepligtig af rejsen.

Det svære spørgsmål er naturligvis, hvis fodboldturen både har et karakter af arbejde og fornøjelse. Så kan det pludselig blive en gråzone at finde ud af beskatningen. Her henviser Skat til den lidt vage definition som hedder et beskedent omfang af fornøjelse.

En “tommelfingerregel” er at hvis familiemedlemmer til ansatte, fx en ægtefælle, deltager på fodboldturen, så vil Skat betragte turen som fornøjelse og medarbejdere vil blive beskattet.

Er du ved at planlægge en fodboldtur for dine medarbejdere, med et blandet program for turen, hvor både fornøjelse og arbejde indgår, men du er i tvivl om beskatningsreglerne, bør du kontakt Skat og forelægge dem programmet for turen, så kan de på forhånd at stilling til den enkelte rejse og den eventuelle beskatning.

På Fagmagasinet.dk kan du læse endnu mere om reglerne for firmarejser og fradrag heraf.

De 10 mest populære fodboldrejser

Sidder du med ansvar for planlægning af en tur for dit firma, hvor I skal ud i Europa og opleve live fodbold, men måske er i tvivl om hvor turen skal gå hen? Så er der hjælp at hente på rejseguiden VisitFootball.dk, som i marts, har udgivet en liste med de mest populære destinationer for fodboldrejser blandt danskerne i 2017. Listen ser således ud:

Top 10: Mest populære fodboldrejser 2017
1. FC Barcelona
2. Liverpool FC
3. Manchester United
4. Real Madrid
5. Borussia Dortmund
6. Hamburger SV
7. Arsenal FC
8. Bayern München
9. Chelsea FC
10. Tottenham Hotspur

(Bragt med tilladelse fra VisitFootball.dk)

Læser man nærmere på VisitFootball.dks guide til de forskellige klubber, fremgår det at især rejser til de engelske klubber er prismæssigt meget dyrere end eksempelvis de tyske klubber. Skal du planlægge turen og jeres virksomhed har et mindre budget, kan turen altså med fordel gå til fodbold i Tyskland.