16 hold tilbage i Champions League og Europa League kvartfinalerne, tegner der sig et billede af sæsonen 2015/16: total italiensk nedsmeltning og gigantisk succes for de spanske klubber.
Der er nu trukket lod til kvartfinalerne i både Champions League og Europa League, kampene fordeler sig således:
Champions League – 5./6. april og 12./13. april 2016
Paris Saint-Germain – Manchester City
Bayern München – Benfica
Wolfsburg – Real Madrid
FC Barcelona – Atlético Madrid
Europa League – 7. april og 14 april 2016
Liverpool FC – Borussia Dortmund
Athletic Bilbao – Sevilla
Villarreal – Sparta Prag
Shakhtar Donetsk – Braga
Fordelingen af lande
De 16 tilbageværende klubber i de to turneringer, fordeler sig nationalt således:
Spanien: 6 klubber
Tyskland: 3 klubber
England: 2 klubber
Portugal: 2 klubber
Frankrig: 1 klub
Ukraine: 1 klub
Tjekkiet: 1 klub
Spansk gigantsucces
For de spanske klubber er det stor grund til jubel, hele seks klubber ud af 16 tilbageværende er spanske, hvilket understreget landets totale dominans i europæisk topfodbold. Begge de forsvarende mesterhold fra 2015, FC Barcelona i Champions League og Sevilla i Europa League, er således også spanske og har muligheden for at genvinde trofæerne i år.
De spanske klubber må gøre meget rigtigt, eller også passer den spanske spillestil bare godt på den europæiske scene. La Liga bliver til tider betegnet som en liga med kun 2-3 virkeligt stærke klubber og så en masse mindre hold uden en reel chance. Det er måske også en sandhed, at kun 2-3 klubber kan vinde det spanske mesterskab, fordi Real Madrid og FC Barcelona er så mange niveauer over alle andre. Atlético Madrid er den evige outside, som en gang hver tiende år kan snuppe mesterskabet, når de virkelig rammer formen en enkelt sæson. Klubben har dog også vist sig stærk i Europa genne mange år.
Et kvalificeret bud er at begge finaler i år, vil have spansk deltagelse og at minimum én af pokalerne igen står i Spanien når finalerne er afviklet i maj.
Tyskland en stærk udfordre
Med tre klubber klar til kvartfinalerne, kan Tyskland allerede nu være tilfredse med deres sæson. Trods lidt vaklen mod Juventus, ser Bayern skræmmende stærke ud og bliver en utrolig svær modstander for Benfica. Bayern har gennem sæsonen været favorit til at nå Champions League finalen og er måske sammen med Real Madrid og FC Barcelona et godt bud på en vinder.
Tysk fodbold har i mange år været på vej frem, både klubfodbolden og landsholdet. Hårdt arbejde og disciplin synes at være det tyske mantra. Wolfsburg er året overraskelse i Champions League, men med en svær lodtrækning mod Real Madrid, som bliver en noget større opgave end den lidt nemmere ottendedelsfinale mod belgiske Gent.
Borussia Dortmund synes i forrygende europæisk form, efter et sikkert avancement mod Tottenham over to kampe. Selvsikkert proklamerede Dortmunds fans, med en tifo i den første kamp mod Tottenham på hjemmebane, at Europe League titlen var det eneste de manglede i pokalskabet, med Liverpool FC ventende i kvartfinalen, fik de måske den sværeste lodtrækning overhovedet.
Premier League – verdens stærkeste liga?
Gang på gang udråbes den engelske Premier League til at være verdens stærkeste liga. En sandhed med modifikationer. Det er sansynligvis den sværeste liga at vinde og de engelske hold er generelt udsat for et større kamppres end i de øvrige ligaer, hvor der spilles unde vinterpause, to pokalturneringer og alle kampe i Premier League vigtige for at vinde mesterskabet.
Måske et presset for stort på spillerne i Premier League, til at også begå sig i de europæiske turneringer. De mange kampe i mente. Måske et det spillestilen, dog bør de mange både udenlandske spiller og trænere i den engelske liga, have sat deres kontinental europæiske præg på spillet.
Med to klubber blandt de sidste 16, er 2015/2016 sæsonen vel det man kan betegne som på grænsen til godkendt for de engelske klubber. De falder ikke totalt igennem, men det er absolute heller ikke prangende. At de spanke klubber er i en klasse for sig selv, kan nok selv de mest hårdhudede englændere indrømme, men at se sig overhalet af arvefjende Tyskland, gør nok mere ondt end de fleste vil indrømme. Liverpool FC er dog et godt bud på en finaledeltager i Europe League, mens Manchester City for første gang er kvartfinalerne og her slutter det europæiske eventyr sansynligvis mod Paris Saint-Germain.
Total italiensk nedsmeltning
Den europæiske sæson 2015/16 kan kun betegnes som den totale nedsmeltning for italiensk fodbold. Intet mindre. Den tidligere så stolte fodboldnation har ingen klubber blandt de sidste 16 hold og selv de mest hårdkogte italienske tifosi, må snart indrømme at italiensk klubfodbold er i en dyb krise. Sidste års finaledeltager fra Champions League, Juventus, gjorde et hæderlig indsats om Bayern München og redder lidt af den italienske fodboldære. Lazios exit blev derimod en decideret pinlig affære med et 0-3 nederlag på hjemmebane i sidste kamp, og dermed 1-4 samlet.
Den anden Rom-klub, røg op i mod overmagten over tabte samlet 0-4 til Real Madrid i to kampe, hvor forskellen på spansk og italiensk fodbold blev udstillet. Der er mange lang vej for det gamle støvleland, hvis de vil tage som en magtfaktor i Europa, havde man for 15 år siden sagt at Italien ville være overhalet af lande som især Portugal og Frankrig, havde ingen troet det.
Men hvor er Inter og Milan? Begge tidligere vindere af Champions League, som for 10-15 år siden nærmest var fast inventar i slutspillet af de europæiske turneringer. De stolte Norditaliensk klubber ligger lige nu og roder på kanten af deltagelse i Europa League næste år og sansynligvis kun én af klubberne kommer til at kvalificere sig. De har sovet i timen og spillermaterialet i de to klubber er simpelthen ikke til mere pt. Vejen tilbage til europæisk succes, synes meget lang og overskuelig for italiensk klubfodbold.